Kondomer – De bedste på markedet

At gå på indkøb efter kondomer for første gang, kan for rigtig mange mænd være lidt af en uoverskuelig jungle. Hvilken størrelse skal man købe, skal det være med eller uden smag, og endeligt; hvordan sætter man et kondom rigtigt på?

Neden for har vi forsøgt at besvare de mange spørgsmål ved hjælp af blandt andet billeder og film. Når man først kender ens kondom størrelse og har prøvet at sætte det på nogle gange, vil man indse, at det er super nemt.

Ikke nok med at det er super nemt, man vænner sig ligeledes lynhurtigt til at dyrke sex med kondom uden at det på nogen måde generer. Så hvis du står og skal bruge kondomer til eksempelvis din backpacking rejse, så du kan være sikker når du møder rejsende fra andre nationaliteter.

Flere typer kondomer

Der findes rigtig mange forskellige slags kondomer, og hvilken man vælger er oftest en smagssag. Neden for har vi listet en række af de mest populære typer på markedet:

Kondomer med smag er oghar altid været et kæmpe hit. Hvad enten man er til chokolade, banan, cola, jordbær, kirsebær eller mintsmag, så kan det fås. Udover at kondomer med smag er meget mere behagelige at få i munden, så dufter de ligeledes fantastisk godt i soveværelset.

Bedøvende kondomer har en særlig bedøvende creme (benzocain) inde i kondomet, som nedsætter følsomheden i penis. Den nedsatte følsomhed gør, at nogen mænd er i stand til at holde op til 30 min. længere. Det skal lige pointeres, at det ikke er alle mænd, som vil kunne mærke nogen nævneværdig effekt.

Selvlysende kondomer er sjove og festlige, og de kan være med til at “bryde isen”. Hold kondomet i folien under noget skarpt lys i cirka 30 sekunder, og kryb derefter ind i “hulen” til sjov og anderledes sex.

Latexfri kondomer er super gode, hvis du lider af latexallergi. Kondomerne er lavet af ultra tyndt plastik i stedet for latex. Det tynde plastik gør. at du faktisk ikke mærker, at du har kondomet på, og du kommer dermed så tæt på den naturlige følelse som overhovedet muligt. Latexfrie kondomer er dyrere end almindelige kondomer.

Kondomer med knopper eller riller vil for mandens vedkommende føles som almindelige kondomer, men for kvinden vil det føles anderledes og mere stimulerende. Kondomer med knopper eller riller er super populære hos de fleste kvinder.

Farvede kondomer er for dem, som har en yndlingsfarve eller for dem, som bare synes, at det er sjovt prøve noget nyt.

Tynde kondomer vil oftest give en endnu mere naturlig følelse end almindelige kondomer. Om man er til tynde kondomer, er en smagssag, hvilket ligeledes gør sig gældende med de øvrige typer kondomer ovenover.

Der er kun én ting at gøre, og det er at prøve sig frem 🙂

Kondom størrelser og størrelsesguide

Det er vigtigt at bruge den rigtige kondom størrelse for at nydelsen er i top samt for at opnå den bedste beskyttelse mod uønsket graviditet og kønssygdomme. Er kondomet for lille, kan det føles ubehageligt, og der er risiko for, at det springer. Er kondomet for stort, kan du risikere, at det falder af under samlejet.

Standardstørrelsen for et kondom er 52 mm.

Den rigtige kondom størrelse finder du ikke ved at måle længden på din penis men ved at måle omkredsen på din penis med et målebånd. Har du ikke et målebånd, så brug et stykke snor, som du efterfølgende kan måle med en lineal.

Sådan gør du:

 1. Penis skal være stiv, når du måler
 2. Mål omkredsen cirka 1 cm. fra roden
 3. Når du har fundet din omkreds, kan du vælge det kondom, som passer bedst til dig. Hvis du køber kondomer på nettet, vil webshoppen oplyse størrelsen på kondomet i produkbeskrivelsen. Hvis du køber kondomer i en butik, kan du se størrelsen på bagsiden af pakken.
kondom størrelses-guide

Visse producenter bruger betegnelsen small, medium, large (xl og endda xxl) i stedet for millimeter. For disse betegnelser gælder følgende størrelsesguide:

 • Small kondomer – hvis din omkreds er under 12 cm.
 • Medium kondomer – hvis din omkreds er mellem 12-14 cm.
 • Large kondomer (xl og xxl) – hvis din omkreds er over 14 cm.

Det er dog vigtigt at huske på, at ovenstående guide blot er en rettesnor. Det bedste råd, når det kommer til kondom størrelser, er at prøve sig frem. Kondom størrelser er lidt det samme som med sko, de må hverken stramme eller klemme, og når man har fundet den rigtige størrelse, er man slet ikke i tvivl! Sørg derfor for at være forberedt og køb kondomerne i god tid, så du kan afprøve dem inden samlejet, og passer de ikke, så kan du nå at købe den rigtige størrelse.

Men som tidligere nævnt, så er standardstørrelsen for et kondom 52 mm., så har du en normal størrelse penis, så indkøb denne størrelse først.

OBS: Din penis er først fuldt udvokset, når du er omkring 21 år, så du får måske behov for at vælge en anden kondom størrelse med tiden.

Hvordan sætter man et kondom på?

Det er meget vigtigt, at kondomet sættes rigtig på, så følg nedenstående trin:

 1. Åben kondompakken forsigtigt, så kondomet ikke bliver beskadiget.
 2. Sørg for at penis er helt stiv, inden du sætter kondomet på
 3. Hold fast på den lille tut med to fingre, så luften bliver klemt ud af den.
 4. Rul kondomet helt ned til roden, så det sidder godt fast.
 5. Du er nu klar til sikker sex – brug gerne masser af vand- eller silikonebaseret glidecreme!

Den frække metode

Den frække metode at sætte kondom på er ved, at kvinden bruger munden. Denne metode kræver naturligvis en del øvelse, men den er et stensikkert hit hos de fleste mænd. Der er flere ting, du kan bruge til at øve dig på. Det kunne være en dildo, agurk eller hvad der nu måtte have den rette størrelse.

Måden du, som kvinde, sætter kondom på med munden, har vi beskrevet i nedenstående trin:

 1. Placér kondomet i munden bagved dine tænder med spidsen vendt ind mod spidsen af din tunge.
 2. Sæt tungen ud i spidsen af kondomet
 3. Put penis i munden mens du presser din tunge mod penishovedet..
 4. Rul kondomet ned over penis med dine læber. Pas på med ikke at bruge tænderne, så kondomet går i stykker.
 5. Når du ikke kan få kondomet længere ned med munden, bruger du blot hænderne det sidste stykke.
 6. I er nu klar til at dyrke sikker sex 🙂

Se evt. nedenstående video omkring hvordan man tager kondom på med munden

Øvelse gør mester!

Det er en rigtig god ide at øve dig på at tage kondomet på, inden du skal have sex. Jo mere du har øvet dig, jo større er chancen for, at du nemt og hurtigt kan sætte det på, når din partner ligger og er klar.

Husk på, at du måske er beruset, der er dunkel belysning på værelset, og du måske er en smule nervøs, når det bliver alvor. Derfor bør du øve dig. til du føler, at du har helt styr på det. Kondomer koster trods alt kun ganske få kroner per styk, hvilket de fleste kan overskue at betale!

Efter samlejet er det vigtigt, at du trækker dig ud, inden penis bliver slap. Hold fast på bunden af kondomet, når du trækker dig ud, så kondomet ikke glider af inde i skeden.

Kondomer og glidecreme

Det er en rigtig god ide at bruge glidecreme, når du dyrker sex med kondom (og uden). Glidecreme mindsker risikoen for, at kondomet går i stykker, samtidig med at det mindsker gnidningsmodstanden, så der ikke opstår rifter i skeden eller endetarmen.

OBS: Brug altid kun enten vand- eller silikonebaseret glidecreme, da oliebaseret glidecreme kan ødelægge kondomet. Ligeledes anbefales det heller ikke at bruge hverken vaseline, håndlotion eller solcreme, da også kan ødelægge kondomet.

Billige kondomer

Billige kondomer kan i visse tilfælde være lige så sikre som de kendte og lidt dyrere. Uanset hvilke du køber, så er det rigtigt vigtigt, at de er CE-mærkede.

Kun CE-mærkede kondomer er lovlige i EU, men af og til kommer andre kondomer på markedet, så kig godt efter inden du køber. Kondomer med CE-mærket er blandt andet Protex, Durex, RFSU, Worlds Best og Pasante, som ligeledes er blandt markedets bedste.

Udover at kigge efter CE-mærket, er det ligeledes en rigtig god ide at kontrollere udløbsdatoen, da forældede kondomer har langt større chance for at gå i stykker under samlejet.

Som med så meget andet, så hænger pris og kvalitet sammen, så brug hellere et par kroner ekstra, hvis du er i tvivl.

Hvorfor bruge kondom/prævention?

Der er 2 ganske vigtige grunde til, at man ikke bør dyrke ubeskyttet sex.

 • Den ene grund er for at beskytte kvinden mod at blive gravid. Rent faktisk er et kondom den mest sikre præventionsform, der findes. Er kondomet sat rigtigt på, vil det i 97% af tilfældene beskytte mod graviditet. OBS: Efter 20-25 minutters samleje vil kondomet være slidt, og der er større risiko for, at det sprænger. Skift derfor kondom efter cirka 20 minutter for at være på den sikre side.
 • Den anden grund til ikke at have samleje uden kondom er for at slippe for diverse kønssygdomme som hiv, herpes, klamydia, gonoré og syfilis. At dyrke samleje er en rigtig rar og spændende leg, men uden kondom kan det ligeledes være en rigtig farlig leg!

Har du spørgsmål til kønssygdomme, prævention eller andre seksuelle problemer, kan du henvende dig her: http://aidsfondet.dk/aidslinien